Ett försök till restaurangrecension
Jag vet att det här inte är en matblogg, och att jag inte är någon matskribent eller ens en kännare av mat och dryck. Ändå kan jag inte låta bli att skriva några rader om en alldeles, alldeles underbar restaurang här i Bryssel. Jag var där första helgen och jag var där igår, så nu känns det som att cirkeln är sluten. Dock återstår en fråga, nämligen varför jag inte har gått dit fler gånger under min tid här. Den är en av de mest fantastiska restauranger jag har provat! "Soul" heter den och ligger inklämd på en liten gata i Sablon (kvarteret där alla antikhandlar, gallerier och bättre chokladhandlar ligger). Jag hade säkerligen aldrig hittat den själv. Som namnet kanske antyder är den av den lite mer alternativa stilen, så är man ute efter musslor, pommes frites eller spaghetti bolognese kan man gå till någon av alla andra restauranger i Bryssel. På "Soul" hittar du istället en helt biodynamisk meny med olika teman såsom "Detox", "Energi" och "Immunförsvar". Det vegetariska utbudet är stort, men det finns också fisk- och kötträtter. Igår åts det bland annat tofu- och potatisburgare, sallad med melon, avokado och räkor, samt bulgur med champinjoner, pesto och pinjenötter. Jag funderade länge på om jag skulle ta en getost- och grönsaksbakelse med ratatouille, men kanske hinner jag gå dit en gång till? Till maten drack vi ett organiskt rödvin samt te gjort på färsk mynta. Första gången vi var där åt vi bland annat falafel med morötter och hasselnötter, grillad halloumiost och kikärtskakor.
Restaurangen är liten och verkar ständigt fullbokad, men de har inga planer på att expandera. Inredningen är enkel, och i taket hänger lågenergilampor omgivna av knippen av kvistar istället för lampskärmar. Igår passade vi på att fråga lite om historian bakom stället och tydligen är det två finska systrar som äger det. Det förklarar kanske det goda rågbrödet som vi fick när vi väntade på maten.
Ja, "Soul" är verkligen en pärla, men faktum är att Bryssel är något av en gastronomisk högborg eller vad man nu ska kalla det. Det är inte vackert som Paris, pulserande som London eller varmt som Barcelona. Vädret är nyckfullt och för det mest kasst, eurokratbubblan dominerar staden med sina tråkiga byggnader och tunnelbanan slutar gå straxt efter midnatt. Det finns flera anledningar att ogilla Bryssel, men man kan i alla fall inte klaga på utbudet av mat och dryck. Pommes frites är ju Bryssels signum och går att hitta överallt. Jag är fortfarande inte övertygad om att "Maison Antoine" har Bryssels bästa pommes frites. Ok, de är bra, men jag tror att det är dags för en utvärdering av denna prestigefulla titel. Det är dock inget jag tänker ägna mig åt. Musslor hittar man förstås också överallt. Kring Grande Place finns otroligt många fisk- och skaldjursrestauranger. I St. Gery hittar man det thailändska kvarteret. Vårt kvarter är väl inte direkt känt för sina bra restauranger men trots det finns en mycket bra indier och en bra och dessutom prisvärd grek precis runt hörnet. För några veckor sedan provade jag det etiopiska köket för första gången i mitt liv. En annan sak jag har noterat här i Bryssel är utbudet av kedjor som försöker vara lite hälsosamma, fräscha och miljövänliga/biodynamiska/"fair trade". Jag kan nämna inte mindre än tre stycken som säljer jättegoda lunchmackor, sallader och bakverk till ockerpriser och som skyltar med sina organiska ingredienser och sitt "fair trade"-kaffe, men som använder onödigt mycket förpackningar som de inte ens återvinner.
Drycken nummer ett här i Bryssel är förstås öl, och vill man prova flera tusen sorter kan man göra det på "Delirium Café". Det finns tydligen även i Göteborg. Annars går det bra att dricka öl precis överallt, det saknas aldrig en möjlighet. Eller jo, i attityden hos vissa bartendrars. När jag var ute förra helgen och beställde en öl tittade den manliga bartendern på mig och sa "en kvinna som dricker öl, det är helt otroligt". Jag spände blicken i honom och upplyste honom om att det faktiskt var ytterst normalt och accepterat i mitt hemland. Hur som helst, jag står ju som sagt upp för Bryssel och det här inlägget ska ses som en hyllning till stadens kulinariska dimension. Tilläggas måste dock att hyllningen inte gäller personalmatsalen som jag tyvärr äter i ibland. Vattnig pasta med billig pesto, en salladsbuffé där allt innehåller finhackat kött eller fisk och diverse grumliga soppor vars innehåll jag varken förstår på franska eller engelska, någon?