Jag förstår ironi mycket bra*, och snart åker jag till Paris

*Jag är medveten om felaktigheten i att använda ordet bra här. Det ska förstås bara väl, men det här uttrycket går ca tio år tillbaka i tiden och är lokalt accepterat.


Förra veckan ringde C upp mig på kontoret och undrade exalterat om jag ville följa med henne till Paris den här helgen och bo hos en vän till familjen. Vännen råkar bo i närheten av St Michael, så jag sa med min lite lätt ironiska ton att det väl lät som en anständig helg. Alltså... jag måste verkligen sluta använda ironi, för det finns inte en människa här som förstår det. C utbrast i "Det är ju St Michael, det är ju hur bra som helst. Vadå anständig? Det är mer än så." Detta är utrett nu, och jag och C ska spendera en romantisk weekend tillsammans i Paris. Vi ska promenera längs med Seine, dricka cocktails i latinkvarteren och vad var det mer vi sa att vi skulle göra? Ja just det, sommarrean i Paris drog visst igång den här veckan... Rapport kommer förhoppningsvis på måndag.

Förresten så kan jag bara inte låta bli att länka till en Paris-favorit. Den är särskilt tillägnad dig Elin, men jag tycker för allt i världen att ni alla ska lyssna på den. Jag tror bestämt att personen som gjorde den här låten var en naiv turist. Vem kan annars ha en så drömsk bild av Paris? Den senaste veckan har ett flertal parisbor här klivit fram och sagt att Paris inte går att leva i i det långa loppet, utan att Bryssel är så mycket trevligare. Själv är jag ganska såld på Paris, just eftersom jag inte är annat än en dum turist där. Vi får se om jag är av en annan åsikt efter denna min tredje helg där.


Multikulti när det är som bäst?

Ja, jag tog mig samman och stack ut och sprang igår. Den här gången sprang jag i första halvlek istället för i andra och hann lagom tillbaka till dramatiken. Det roliga här i Bryssel är att oavsett vilka lag som spelar kan man alltid höra och se supporters. Vi hade några fönster öppna så vi hade i princip kunnat följa matchen genom att lyssna på rop och skrik från de närliggande pubarna. Oavsett om Tyskland gör mål, Sverige får en frispark, Frankrike spelar ut sig, Ryssland får ett gult kort eller en italienare filmar, så hörs det väldigt väl. Igår kväll vajade tyska flaggor här i kvarteret, samtidigt som fulla tysksupporters sprang omkring och skrek ut sin glädje över resultatet. Det är multikulturella Bryssel det. Charmigt, eller?


Varför blir det alltid såhär?

Varför sitter jag och bloggar och surfar på Facebook när jag egentligen borde vara ute och springa? Varför skyndar jag mig inte ut så att jag snart kan komma tillbaka och titta på slutet av den STORA matchen? Varför kommer jag att sitta här till klockan blir tio och det är för mörkt för att springa? Varför har jag inte börjat på artikeln som ska in på fredag? Varför har jag inte köpt vare sig tågbiljetter eller bussbiljetter till eller från Paris inför helgen? Tror jag att utbudet av billiga biljetter kommer att öka när det närmar sig fredag? Varför har jag blivit ett under av slöhet och ineffektivitet på senaste tiden? Jag har ingen aning, så jag öppnar upp för en konsultation här på bloggen.

Stopp dar, nu tar vi det fran borjan tycker jag...

Gah, just nu kanns det som att alla raknar ner for fullt har! Vi trainees pratar om den sista riktiga festen, balen, avslutningskonferensen, "arsboken" som ska tryckas upp, allt man vill hinna gora innan man aker, etc. Mitt team pratar om allt som maste hinnas med innan folk borjar ga pa semester, och det ar inte lite. Det borjar tunnas ur i koerna till lunchrestaurangen. Var lagenhet borjar forfalla sa smatt; varfor kopa ny glodlampa till en av kokslamporna/putsa badrumsspeglarna/plocka undan drivorna av skor i hallen nar vi anda ska flytta ut snart?

Nej, jag maste saga att jag inte riktigt hanger med. Vad hande med den dar tiden mellan slutet av april och mitten av juni egentligen? Den som snodde den far garna lamna tillbaka den. Jag finns pa 3 Rue Saint Quentin. 


Ett nytt försök med bloggen

En läsare frågade häromdagen om jag hade hittat något bättre att göra än att blogga eller om jag rent av hade åkt hem till Sverige. Eh nej, jag är bara inte så bra på att göra flera saker samtidigt, i det här fallet ha besök och samtidigt blogga. Så nu ny-lanserar jag bloggen för tredje eller fjärde gången, woho! Det börjar väl inte bli tjatigt?

Den här helgen lyckades annars så pålitliga BBC inte pricka in vädret särskilt bra. Vi var rustade för en helg med regn och blåst, men istället blev det värsta strandvädret. Det regnade inte ens på självaste midsommarafton, så som svensk känner jag mig naturligtvis blåst på konfekten. Midsommar = spöregn och kyla, ullkofta över klänningen, grill under parasoll och dans runt midsommarstången iklädd gummistövlar. Istället lekte jag med mitt team i solen på ett slott utanför Bryssel. Känns hur snett som helst. Hur som helst, efter en dag som mynnade ut i att vi alla borde kommunicera mer och visa mer känslor, var det väldigt skönt att spendera en långhelg i Bryssel. Och hör och häpna; jag köpte en ny digitalkamera! JAG, som är teknikfientlig som få och som i fyra månaders tid har intalat mig själv att jag inte behöver några foton eftersom jag kommer ihåg vad jag har upplevt ändå, JAG slog till helt spontant på en digitalkamera. Så nu kanske det här faktiskt kan bli en riktig blogg. Ni har ju inte ens bildbevis på att jag är här och styr upp, jag skulle ju lika gärna kunna sitta i Linköping och blogga. Det ska det bli ändring på. Jag ska bara prova USB-kabeln någon dag...

Kommissionen stal min midsommar

Nu är det slut på fotbollsbloggen och istället återgår vi till styra-upp-EU-bloggen. Eller hur var det nu?

Och imorgon är det alltså midsommar, vilket jag tänker fira genom en heldag med team-building med mitt team. Klockan kvart över åtta måsta jag infinna mig hos min chef imorgon bitti, och sedan pågår eländet till klockan sex på kvällen. Därefter ska vi ta oss tillbaka i kvällstrafiken, så i bästa fall är jag hemma igen vid sju. Ja, det är ju i alla fall ett nytt sätt för mig att fira midsommar. Jag tycker att alla midsommaraftnar flyter ihop till en enda röra av sill och grill och mobb mot vegetarianen som grillar egna biffar på ett litet hörn, så det kanske är lika bra att jag provar något nytt i år. Ja, jag försöker att se det så, men inombords gråter jag förstås. Det enda som kommer att vara sig likt är förmodligen vädret. Regn har utlovats i Bryssel imorgon och under övriga helgen. Och det är ju i sin tur helt i linje med att T kommer hit. Sist han var här var det ju snö och hagel. Och när E var här förrförra helgen regnade det i flera dagar. Besök i Bryssel innebär helt enkelt skitväder, men det har jag för länge sedan förlikat mig med.

Nu ska jag reflektera lite över min roll i teamet och hur jag tycker att vi ska kommunicera. Undrar om jag borde ta upp det där med att de är så hårda och direkta i sina mail? Jag kanske kan komma med några förslag på milda svenska formuleringar i stil med "alltså bara om du har tid, jag förstår att det är mycket nu, men skulle du ha möjlighet vore det förstås jättebra om du kunde göra det här, du kan väl se hur det känns?" som vi kan börja använda i vår kommunikation. En gradvis försvenskning av teamet under min resterande tid - jag gillar tanken!


Bli aldrig riktigt sjuk i Bryssel!

Så lyder vår, något generaliserande, uppmaning efter att ha upplevt ett litet drama här på 3 Rue Saint Quentin i söndagskväll. En av mina sambos fick en allergisk reaktion av skaldjur och började få svårt att andas. Vi ringde 112 för att få en ambulans hitskickad. Efter ca tio minuter kom det hjälp, i form av brandmän. Jo, tydligen kan man få brandmän med någon slags sjukvårdsutbildning ibland. Var eller om de hade fått den utbildningen är vi dock inte säkra på. De tittade sig lite omkring och frågade sävligt hur det var med henne. "Svårt att andas säger du. Hm... ja, då är det bäst att vi tar dig till sjukhuset. Min kusin är väldigt allergisk mot nötter och han måste få vård jättesnabbt om han skulle råka äta nötter, annars är det kört".  Eh..... ok. Väl nere i ambulansen lyckades de inte stänga ambulansdörren där bak. "He he, det här är ju inte så professionellt", sa en av brandmännen. Det tog några minuter för dem att stänga dörren, så det var ju tur att det inte var brandmannens nötallergiska kusin som väntade inne i ambulansen.


Väl på sjukhuset fick de vänta ett bra tag på att det kom en läkare. Min sambo undrade om hon behövde ta något kortison. "Jag vet inte, tycker du att du behöver det?" frågade läkaren. Hon förklarade att hon inte ville ta något i onödan utan att hon helt enkelt undrade om hon behövde ta något. "Det beror på vad du vill; vill du ha det så ger vi dig det, vill du inte ha det så ger vi dig inte det". De tittade också på hennes europeiska sjukvårdskort och undrade vad det var. Det fanns med andra ord en viss avsaknad av professionalism genom hela resan. Den här gången slutade det bra, men det känns inte helt stabilt. Planen är därför att: 1. det inte får hända något liknande igen, och 2. att vi i så fall tar en taxi.


Mon stage, del 5

I lördags kväll kom åter temat mikrokosmos upp, och jag kände att det var hög tid att skriva det där blogginlägget jag har reflekterat över så länge. Ända sedan min första dag i Bryssel har folk omkring mig pratat om det mikrokosmos som finns här. I drygt tre månader har jag nu observerat, funderat över och diskuterat detta fenomen. Vad innebär det? I korta ordalag innebär det att jag inte känner en enda belgare, och inte vet något om landet jag bor i och dess kultur. Aldrig någonsin har jag bott någonstans och interagerat så lite med lokalbefolkningen. Men Bryssel är annorlunda från alla andra städer jag har bott i; här kan du leva i din lilla bubbla där det mesta kretsar kring EU och där du bara umgås med annan inflyttad arbetskraft.

Många utlänningar här arbetar förstås på någon av EU:s institutioner, och de som inte gör det jobbar förmodligen på någon representation, antingen en nationell sådan eller en regional. Eller så är du lobbyist, eller kanske konsult inom EU-området. EU har helt klart en dominerande roll på arbetsmarknaden, men även på en del andra områden. Bryssel har blivit en avsevärt dyrare stad att bo i de senaste 15-20 åren. Jag tycker inte att det är särskilt dyrt här jämfört med Sverige eller jämfört med London och Paris, men visst har eurokrat-lönerna haft effekt på prisläget här, kanske framför allt på bostäder. Detta är säkert en bidragande orsak till att lokalbefolkningen hyser ett stort ogillande för just eurokrater. Deras höga löner i kombination med ryktet att de inte jobbar särskilt hårt bidrar knappast till en positiv inställning. Byggnaden där jag har mitt kontor ligger mitt i St. Josse, ett område med väldigt hög arbetslöshet och förmodligen en del andra sociala problem som en följd av det. Första dagen på kontoret påpekade HRM-chefen just detta, och uppmanade oss att inte avskärma oss från samhället runt omkring. Jag hade därför ambitioner i början att verkligen försöka bekanta mig med några belgare, men jag har inte lyckats eftersom våra vägar så sällan korsas. 


När jag var på en födelsedagsfest för ett par veckor sedan kände jag just ingen annan än ett av de två födelsedagsbarnen, så jag var nyfiken på vad jag skulle träffa för människor under kvällen. Födelsedagsbarnet är en eurokrat, och bland gästerna träffade jag bland annat: en tjej från mitt team på kontoret, en person från Exportrådet, en finsk lobbyist som jag träffade första helgen här i Bryssel och en svensk praktikant från parlamentet. Man skulle kunna slå ihop händerna och utbrista i ett: "världen är verkligen liten", men istället lyfter man lite på ögonbrynet och konstaterar torrt att: "världen är liten här i Bryssel". För det är en jäkla skillnad, som ni kanske börjar förstå.


Jag har väldigt blandade känslor inför att vara en del av den här bubblan. Det är en dynamisk miljö och en intressant arbetsmarknad, jag träffar spännande människor med olika bakgrund och jag roar mig duktigt på afterworken på Place Lux. Kort och gott har jag det väldigt bra här på många sätt. Å andra sidan tycker jag att det är rätt löjligt att leva i ett separat samhällsskikt och inte veta ett dugg om övriga samhället. Vad är typiskt belgiskt? Jag har inte en aning. Det finns de som säger att det inte finns något typiskt belgiskt; att Belgien inte har någon riktig kultur. Jag tror att det är sant, men bara till viss del. Belgien består av separatistiska valloner och flamländare vilket naturligtvis bidrar till ett lite splittrat intryck av landet. Till största delen tror jag dock att det påståendet har uppstått ur en brist på kunskap om belgarna. De som vill vara ännu elakare säger att belgare är kända för att vara fula och dåliga på serviceyrken. Jag kan varken bekräfta eller dementera ett sådant påstående, återigen för att våra vägar så sällan korsas.


Mina franska sambos spyr ofta galla över belgarna och säger sig vara hatade av lokalbefolkningen här. När jag frågar om inte belgare i Frankrike känner likadant får jag till svar att man i Frankrike är arroganta mot alla, inte mot belgare i synnerhet. Eh ok, det kanske ligger något i det, men att det finns en särskild grannosämja mellan Frankrike och Belgien är jag helt övertygad om. Och eftersom mina franska vänner irriterar sig på och gör sig lustiga över belgarna måste det väl ändå betyda att Belgien har en kultur, något slags gemensamma värden som de står för? Jag har i alla fall tagit den ståndpunkten, och nu återstår bara att definiera vad det är. Jag ska ge mig ut i jakten på den belgiska kulturen! Detta kommer inte att låta sig göras inom den en och en halv månad som återstår av min tid i Bryssel, utan det kommer snarare att vara ett mer långsiktigt mål här i livet. Kanske kan det bli en bok av det? En bok som skulle bli en bästsäljare bland eurokrater här i Bryssel som behöver en snabbkurs. Ja, ni hör ju att jag har stora planer för livet efter DG EAC.


Jag ar ju ingen talare men.....

Idag lyckades jag pinsamt nog somna till under en sammankomst med hela DG Education and Culture nar kommissionaren talade. Nar jag vaknade till sag jag dock att fler an jag verkade ha problem att halla sig vakna, inklusive kommissionaren sjalv skulle jag nog saga. Alla ar inte fodda till stora talare, eller hur ska jag uttrycka mig?

Och ikvall ar det fotboll, igen! Jag ska bara ga och prata lite tyska forst, sa ska jag ga och skrika lite pa svenska sedan. Woho!


Fotbollsbloggen?

Nu borjar jag bli lite desperat. Ska nasta avsnitt i Mon stage-serien aldrig fa publiceras? Och ska ni aldrig fa veta hur belgisk akutsjukvard fungerar? For tillfallet lyckas vi overhuvudtaget inte koppla upp oss mot nagot nat hemma, och det ar fortfarande ett stort mysterium varfor blogginlagg inte kan kopieras och klistras over fran mitt USB-minne in i bloggen pa kontoret. Ar det nagon cookie eller annan form av installning? Den som kanner sig mer kompetent an jag pa det omradet far garna kommentera har nedan.

Nu maste jag alltsa tillbringa minst tio timmar om dagen pa kontoret for att hinna jobba samt ta igen mitt surfande som har blivit sa lidande pa senaste. Maila, blogga, lasa nyheter, titta efter jobb, boka biljetter, betala hyran, ALLT gors ju faktiskt pa internet i min varld.

Jag vet att det har borjar likna en fotbollsblogg, men jag kan inte lata bli att skriva lite om det. Matchen mellan Frankrike och Italien ikvall ar namligen en stor grej pa grund av det finns sa manga fransoser och italienare har. Och morgondagens match ar ju saklart ocksa stor, for mig som ar intresserad av hur det gar for Sverige, och for ovriga manniskor som ar intresserade av hur man ser ut i Sverige.

Nej, jobbet kallar.


Jag stodjer Tyskland ikvall

Jag vet, jag vet. Bloggen uppdateras inte sa ofta nu for tiden, och allt ar internets fel, eller rattare sagt bristen pa internet. Det ar ingen som sager nagot i kommentarerna har pa bloggen, men jag kanner ett tyst ogillande fran er lasare. Det ar bara att halla tummarna for att internet hoppar igang nagon gang under kvallen. Nu ska jag hem, ut och springa och sedan folja Tysklands match pa lamplig bar. Det ni, jag ar mer fotbollsfantast an nagon annan jag kanner just nu.

Den glada fotbollsfanatikern

Ja, det här var ju inte så strålande. Jag syftar dels på att nätet inte har fungerat sedan mitt senaste blogginlägg i onsdags, och så syftar jag såklart också på att Spanien vann över Sverige med 2-1 i sista minuten. Åh, förresten syftar jag också på att Irland röstade ner Lissabon-fördraget igår. Jag vet inte vilket som är mest miserabelt. Ja förresten, när vi ändå är inne på miserabelt så kan jag ju säga att det för tillfället är ca 12 grader här i Bryssel. Det är väl juni även här eller är det någon annan kalender som gäller i Europa? Jag vet inte om jag har missat något, men jag tycker då rakt inte att man ska gå omkring och frysa i ytterkläder såhär års.

Nåja, det här med bloggen är kanske ingen större katastrof, för de senaste dagarna här har inte varit de mest spännande. Jobb, jobb och regngrå himmel sammanfattar på ett ganska bra sätt. Det största som har hänt är att jag har blivit en fotbollsfantast. Fotboll är ju hundra gånger roligare när man är en ensam patriot i utlandet, som tvingas stå upp för Sverige i sällskap av franska, italienska och rumänska supporters. I fredags tittade jag både på Rumänien-Italien och Frankrike-Holland. Jag som alltid har undrat varför i helsike folk tittar på matcher där inte Sverige spelar, men nu fattar jag ju grejen. Jag tänker ha järnkoll på EM så att jag kan bidra med djupa analyser framåt slutspelet. Sedan finns det ju de som fanatiskt följer Sverige macther här för att "svenska killar är så söta med sina bebisansikten och blå ögon". Jag tillhör dock inte den skaran.

Nu till ljuspunkten: jag har haft en underbar kväll! Långväga besök från Damaskus kombinerat med lite lokala vänner, fotboll på Place Lux (jag tror att större delen av Bryssels svenska befolkning var där), middag och drinkar är ett hett tips för en lyckad lördagskväll. Och Kir med violsmak är faktiskt väldigt gott! Funderingar fanns på att runda av kvällen på en kubansk klubb, men min tråkiga sida steg fram och sa åt mig att kliva in i taxin med de andra och åka hem och sova. Med tanke på att jag fortfarande sitter uppe hade jag nog lika gärna kunnat gå till Club Havana. Lite felberäkning där.

Och imorgon (läs söndag) tänker jag vara väldigt ledig och dricka kaffe på någon trevlig inomhusservering. Jag hoppas såklart också på att nätet fungerar imorgon, så att jag kan fila på lite nya inlägg. Och så har jag fått låna en bok som jag har stora förväntningar på, nämligen "A year in the merde". Den handlar om en stackars britt som spenderar ett år i fucking Paris. Ja, den här söndagen har potential helt klart. Förhoppningsvis går den att läsa om på bloggen imorgon.

Godnatt så länge!

Ett smärtsamt uppbrott, men vi är fortfarande goda vänner

Det är onsdag och jag är trött och tömd på energi. Tyskan ikväll var riktigt lyckad; jag pratade i alla fall väldigt mycket och det är väl ett gott tecken?!


Idag har jag också flyttat till ett annat kontor. Bye bye direktörskontor, hello vanligt kontor med utsikt mot insidan av byggnaden. Nåja, jag visste ju att det var för bra för att vara sant. Det har kommit en ny kollega till teamet så det var bara att flytta på sig. Misa och jag har nu därför delad vårdnad om vattenkokaren, och tragiskt nog delar vi faktiskt fortfarande en och samma plastsked. Japp, vi är tajta som tusan. Jag ska försöka skaffa mig en egen plastsked åtminstone. Vi har redan bokat in en fika-date med brownies imorgon för att vara säkra på att träffas. Hon skickar mig små mail där hon skriver att hon saknar min röst. Ja, ni hör ju att det är ett mycket tragiskt och hastigt slut på en era. Nu ska jag tröstdricka lite te och läsa om EMU. Hjälper inte det så hjälper nog ingenting.

Det här med fotboll alltså

Jag valde att titta på första halvlek och ta en springtur i andra halvlek. Det var uppenbarligen inte det rätta valet. Undrar för övrigt om relationen mellan mig och min grekiska handledare kommer att vara frostig imorgon? Med tanke på vilka starka känslor italienarna visade idag så finns väl risken för att det snart bryter ut ett litet världskrig här på institutionerna. 

Snygg-Elin och jag


Ja, i helgen var alltså E här på besök och jag passade på att ta ett par dagar ledigt. Vi har hunnit med Antwerpen, en spansk festival, en italiensk fest, "Sex and the City"-filmen, öppet hus på EU-institutionerna, shopping, pommes frites, uteserveringar och mycket mycket mer. Snygg-Elin blev förstås omåttligt populär här i Bryssel. Vart vi än gick så skulle folk prata med oss, eller i alla fall irritera oss genom att ropa och vissla efter oss, eller ja, efter Elin i alla fall.


Tillsammans har vi gjort vårt bästa för att befästa den svenska kulturen här, och vår starkaste insats var kanske på fredagens förfest och dagen efter. "Dricker ni bara vodka i Sverige?", "Javisst!", "Brukar du få sådär ont i huvudet?", "Ja, med den mängden, och dessutom blandat med andra spritsorter", "Oj, köpte ni en bag-in-box?!" Jag tror dock att jag har blivit lite sydeuropeisk på senaste, eftersom vi anlände till festen vid halv tre. Allt är liksom lite förskjutet här, och den italienska festen var förstås inget undantag. Vi kom hem vid halv sex, och det finns as-snygga foton tagna strax därefter. De kommer inte att publiceras på bloggen idag, men inget har väl mer än 20 års preskriberingstid? Den som väntar på något gott kära läsare...

Heja Sverige!

Men vad är det här? Här försöker jag ta mig samman och ta igen en veckas mailande och bloggande samt tvätta, laga mat och ge mig ut på en springtur, och så visar det sig att den där fotbollsmatchen som alla tittar på här är mellan Sverige och Grekland. Jag måste nog titta lite, i alla fall med ett halvt öga. Med tanke på vädret hemma i Sverige är det nog ändå ingen som kollar sin mail eller läser min blogg just nu, eller har jag helt fel?

Måste också fundera över hur mycket detaljer jag kan lämna ut från helgens äventyr. Jag återkommer.

Kravall + 23 år = Praktfylla?

Idag var det kravaller med en massa galna fiskare, poliser, orange gas och brinnande bilar, mitt i vårt kvarter. Se bilder här. Japp, här bor jag. Jag önskar förstås att de första bilderna på mitt kvarter här i bloggen hade varit lite trevligare, men det kanske blir en annan gång.

Nu till det väsentliga. Idag gissade en i mitt team på att jag var 23 år. Det är ingen dålig föryngring och faktum är att mycket idag påminner om våren när jag var 23. Jag var utomlands en sväng. Jag skrev på en uppsats. Jag bodde i en enorm prästgård. Ser ni parallellerna? Ok, de kanske inte är klockrena men lite smickrad är jag allt. Jag har faktiskt haft lite tvivel sedan jag kom till Bryssel eftersom alla kallar mig för "Madame" här, medan jag i Frankrike alltid kallades "Mademoiselle".

Imorgon kommer min Elin hit! Ikväll har jag därför städat lite och gjort mig till. Tyvärr har båda lamporna i köket gett upp, så jag har just dammsugit i totalt mörker. Eh... det blev säkert jättefräscht. Nåja, vi ska väl inte hänga så mycket i köket ändå för jag har stora planer för den här helgen; Place Lux, italiensk fest, pommes frites, med mera. Förhoppningsvis blir det lite mer fest och lite mindre mingel den här helgen. När jag pratade med E idag frågade jag om hon kunde tänka sig en praktfylla, och hon var positivt inställd. Oh, det skulle också ta mig tillbaka till 23-årsåldern. Fortsättning följer här i bloggen såklart.  

Saltlakrits över gränserna - en studie av saltlakritsens popularitet i en multikulturell miljö

När jag kom tillbaka till Bryssel förra veckan skickade jag genast ut ett mail till mitt team med uppmaningen att komma och smaka ur min burk med "Turkisk peppar", om de vågade. Först ut var en av sekreterarna. Ungefär såhär lät det:

- Åh, det är salt... hm, jag vet inte om jag kan äta upp hela den här. Oh, det är starkt också. Nja alltså...

Detta spred sig snabbt, för den andra sekreteraren vägrade komma och smaka. Därefter kom tyskan i vårt team. Hon sa:

- Alltså, jag gillar ju inte lakrits. Hm... ok, det är inte så illa faktiskt.

En minut senare skickade hon ett anklagande mail för att jag "inte hade talat om att det blev värre inuti".

Sedan kom fransmannen. Jag ville inte göra honom upprörd, så jag betonade verkligen att det här var något alldeles speciellt. Han åt och försvann illa kvickt.

Sedan fick jag ett mail från britten som tackade så mycket för erbjudandet och ursäktade att han ännu inte hade provat. Det var ju så mycket att göra på jobbet nu.

Igår hade en av belgiskorna bestämt sig för att smaka, och hon svarade uppriktigt att hon inte alls tyckte om dem.

Min chef och min handledare har totalt ignorerat mitt erbjudande.

Misa har provat och hon sa att hon verkligen gillade dem. Hon tackar dock alltid nej när jag erbjuder henne en ny.

Idag fick en irländsk kompis från våning 30 prova. Hon sa att hon tyckte det var helt ok. När hon hade gått skickade jag ett mail och frågade om hon någonsin hann komma till det starka peppriga mittpartiet eller om hon hann spotta ut den. Hon svarade med att undra om det fanns kameror i hissen.

Corina hatar dem. AnnSo ogillar dem. Céline säger att hon tycker om dem, men jag är inte helt övertygad.

Den enda som verkligen tycks uppskatta Turkisk peppar ända från hjärtat här (förutom jag) är Misas italienska handledare. Hon blev överförtjust och påpekade att hon redan hade provat lakritsglass när hon var i Finland.

Jag vet inte riktigt vad jag kan dra för slutsatser av detta. Urvalet är ju inte så stort, men nog pekar det mot att Fazer inte borde gå in på Europamarknaden med Turkisk peppar?


Jag knäckte koden! (eller AnnSo gjorde det åt mig)

Födelsedagsfesten igår var riktigt rolig, och den fick mig att en gång för alla bestämma mig för vad nästa avsnitt i "Mon stage"-serien ska handla om, nämligen vårt mikrokosmos här i Europas huvudstad. Mer om det kommer alltså i "Mon stage, del 5".

I väntan på detta kan jag berätta en grej som jag tycker är hysteriskt rolig, nämligen följande.

Jag har sedan starten haft lite svårt att köpa krediter till mitt mobilkontantkort, eftersom operatörens, Mobileworlds, hemsida vägrar ta både mitt belgiska Maestro och mitt svenska VISA. Kundtjänsten förstår inte heller riktigt vad problemet är. Att åka till stan för att köpa krediter i en PhoneHouse-butik känns varken särskilt smidigt eller modernt såhär en bit in på 2000-talet. Så gissa om vi blev glada när vi upptäckte att den lokala mataffären säljer Mobileworld-krediter. Glädjen blev dock inte långvarig, eftersom de varje gång upplyste mig om att de inte sålde för just Mobileworld, men väl för många andra operatörer. När Céline lyckades köpa krediter där började jag verkligen undra vad jag gjorde för fel. Ok, franska är ju inte mitt modersmål, men hur svårt kan det vara att köpa Mobileworld-krediter för 10 euro?

AnnSo frågade mig vad jag brukade säga till dem i kassan och jag redogjorde för hur det brukade låta. "Je voudrais un rechargement de Mobileworld de dix euro, s'il vous plaît". AnnSo drog efter andan och sa åt mig att jag uttalade Mobileworld alldeles för engelskt för att de belgiska kassörskorna skulle förstå vad jag menade. Hon drillade mig några dagar i konsten att uttala Mobileworld på franska, och igår var det då dags för eldprovet. Det fungerade! Glädjen är, ja inte total, men ganska stor ändå. Det bär mig dock lite emot att behöva uttala något felaktigt, men vad gör man? Jag behöver ju mobilkrediterna. Men va fasen fransktalande människor, när ska ni skärpa till er och sluta förfranska även namn på varumärken? Ok, vi svenskar uttalar ju bland annat "Digestive" lite svenskt (eller är det bara jag?), men det här tar nog ändå priset.

RSS 2.0